Nasza badawczo-produkcyjna farma akwaponiczna Kaly z produkcją do 45 ton warzyw rocznie została uruchomiona w 2020 roku i dzięki ciągłym innowacjom technologicznym nadal utrzymuje pozycję najnowocześniejszego akwaponicznego miejsca pracy w Czechach. W 2021 r. na farmie prowadzono intensywne badania w celu optymalizacji kontrolowanego środowiska, w którym produkujemy żywność – głównie warzywa liściaste i zioła. Zespół badawczy prowadził projekty i do dziś ściśle współpracuje z prestiżowymi czeskimi uniwersytetami i wydziałami naukowymi Czeskiej Akademii Nauk. Jak udało nam się rozpocząć własną produkcję sadzonek?
Optymalizacja warunków uprawy
Na farmie w Kale w 2021 r. przeprowadzono ocenę własnego eksperymentu z uprawą sałaty w ulepszonych warunkach. Eksperyment koncentrował się na wyższym stopniu cyrkulacji powietrza i czasie trwania sztucznego oświetlenia upraw. Porównaliśmy uprawę sałaty z cyrkulacją i bez cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu do uprawy. Ponadto przeprowadziliśmy drugi eksperyment dotyczący uprawy sadzonek sałaty w celu zwiększenia objętości korzeni sałaty, poprawy pobierania składników odżywczych i, co najważniejsze, skrócenia cyklu wzrostu sadzonek o trzy do pięciu dni (w zależności od odmiany sałaty).
W obu przypadkach osiągnęliśmy sukces, co potwierdza skuteczność naszych działań optymalizacyjnych. Dzięki ciągłemu dostosowywaniu warunków uprawy (dbałość o temperaturę powietrza, wilgotność, wystarczającą ilość składników odżywczych, sztuczne oświetlenie LED itp.) udało nam się rozpocząć uprawę najwyższej klasy warzyw liściastych z nasion.
Własna produkcja sadzonek od 2021 r.
W trzecim kwartale 2021 r. z powodzeniem rozpoczęliśmy własną produkcję sadzonek na farmie akwaponicznej Kaly dzięki starannej optymalizacji warunków uprawy w kontrolowanym środowisku. Wcześniej byliśmy zmuszeni importować sadzonki z zagranicy, co nie tylko zwiększało nasze koszty, ale także ograniczało kontrolę jakości. Dzięki zoptymalizowanemu podejściu do uprawy, możemy teraz uprawiać sałaty w zaledwie 52 dni od siewu do zbiorów. Sałaty wyhodowane z naszych własnych sadzonek mają teraz średnią wagę wysyłkową 190 gramów, ale niektóre odmiany osiągają prawie 230 gramów.
To posunięcie nie tylko zwiększyło samowystarczalność naszej farmy, ale także zapewniło stałą jakość naszych sałat akwaponicznych i zmniejszyło koszty związane z importem sadzonek z zagranicy.